Snehobiela slanina s jemným ružovým leskom môže byť považovaná za originálnu iba v momente, keď je označená stuhou konzorcia. Túto delikatesu si nakrájame na tenké plátky, takmer priesvitné alebo využijeme ako penu s chrumkavou bruschettou. V prípade, že je Lardo di Colonnata maslová, jemná a zamatová topí sa na jazyku, je zárukou siedmeho, gurmánskeho neba.
V oblasti Carrara, v severnom Toskánsku, svetoznámy biely mramor spôsobil zlom. Tu, v alpských lomoch, bolo tradíciou ukladanie tuku vo veľkej panvici. Predtým sa používal, ako potrava pre tvrdo pracujich mužov v lome: klasické chudobné jedlo pre hospodárov. Kde dnes je slanina z Colonnata synonymom pre delikatesu.
Slanina sa natrie morskou soľou, pikantnými horskými bylinkami z Apuánskych Álp a vybraným korením. Potom zreje najmenej šesť mesiacov vo veľkom bielom mramorovom umývadle, ktorému sa hovorí "Conca". Unikátna klíma, chladný mramor, soľ a tajný mix korenia, presne to stojí v pozadí výbornej chuti. Lardaioli Malfalda čerpajú nasýtené tuky zo slaniny a udržujú ich v čisto prírodnom stave. Lardo di Colonnata je takto zachovaná mnoho rokov.
| Menge ( z.B. 1x20g ) | 400g |
|---|---|
| Region | Toscana |
| Ve 100 g | |
| Energetická hodnota | 770 kcal / 3167 kj |
|---|---|
| Tuky | 84.8 g |
| -z toho nasýtené mastné kyseliny | 35.13 g |
| Sacharidy | 0.6 g |
| -z toho cukry | 0.02 g |
| Bielkoviny | 1.11 g |
| Soľ | 1.78 g |
Antica Larderia Mafalda, Piazza Palestro, 2, I-54030, Colonnata