U gurmánov veľmi populárne olivy.
Olivy Taggiasca sú o niečo menšie ako ich príbuzní, majú zelenú až purpurovo hnedastú farbu. Znalci si vážia predovšetkým ich jemné, mierne sladké vône pripomínajúce borovicové orechy. Olivy sú naložené v extra panenskom olivovom oleji so soľou a stredomorskými bylinami, ktorými sú tymián, bobkový list a rozmarín.
Odkiaľ Taggiasca pochádza?
Taggiasca je pomenovanie odvodené od malého mestečka Taggia, v regióne Ligúria, ktorý je len čo by kameňom dohodil od francúzskej Côte d'Azur. Úzke pobrežie Ligúrska sa vyznačuje hrebeňmi Ligúrskych Álp a severných Apenín. Benediktínskí mnísi olivovníky Taggiasca pestovali už v 12. storočí, na tento účel používali techniku terasovitej kultivácie.
Úroda olív:
Starobylé olivovníky rastú v drsnej krajine Ligúria v nadmorskej výške 400 až 700 metrov. Úroda sa stále vykonáva ručne, zberná sezóna začína v novembri. S dlhou tyčinkou, tzv. "trappe", poľnohospodári porazia vetvy stromu a olivy sa následne začnú sypať do pripravených rybárskych sietí. Potom je každá oliva starostlivo preskúmaná a tie najlepšie sa začínajú spracovávať.
Taggiasca olivy sú perfektné ako antipasce, a to v lahodnej kombinácii s plátkom tenkého prosciutta, sušenými paradajkami a koreneným pecorínom. V okamihu tak vylepšíte šaláty, pizzu aj cestoviny...
| Menge ( z.B. 1x20g ) | 180g |
|---|---|
| Region | Liguria |
| Ve 100 g | |
| Energetická hodnota | 353 kcal / 1453 kj |
| Tuky | 36.9 g |
| -z toho nasýtené mastné kyseliny | 5.8 g |
| Sacharidy | 1.9 g |
| -z toho cukry | 0.9 g |
| Bielkoviny | 1.6 g |
| Soľ | 2.49 g |
Frantoio Venturino, Via Molini 1, I-18013 Diano S. Pietro (IM)